PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

13-02-2019

Starters in het nauw: minister onderzoekt effect beleggers op woningmarkt

Minister Ollongren (BZK) is met het Kadaster, Nederlandsche Bank en Amsterdam Business School Finance Group (UvA) een onderzoek gestart om erachter te komen welk prijseffect de toenemende activiteit van particuliere beleggers heeft op de betaalbaarheid van het huuraanbod in stedelijke gebieden.

Wanneer hieruit blijkt dat sprake is van een prijsopdrijvend effect, kan dit een aanwijzing zijn voor de verdringing van starters van de woningmarkt, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Ollongren: “Beleggers kunnen bijdragen aan een betaalbaar, toegankelijk en leefbaar woonmilieu. Zo kan huren in de vrije sector een gewenste oplossing zijn voor huishoudens met een flexibelere woonvraag, zoals voor starters in het nog schaarse middenhuursegment. Ik vind het belangrijk dat beleggers die in hun rol als verhuurder excessief gedrag vertonen, worden aangepakt.”

'Verdringing starters vooral probleem in de Randstad'
De minister noemt de verdringing van starters door beleggers wel een lokaal probleem. Alleen in de vier grote steden groeide het aantal verkopen aan beleggers en neemt het aantal starters af, tot 14.000 transacties. In de rest van Nederland is het aantal starters, hoe lastig de markt ook is, licht groeiende.

Vorig jaar nam het aandeel van particuliere verhuurders bij woningverkopen toe naar bijna 11 procent, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Adviesbureau Capital Value berekende dat particuliere beleggers een jaar eerder samen € 1,15 miljard in woningen stopten.

De minister onderzoekt op dit moment het gebruik van een mogelijke ‘noodknop middenhuur’ om excessieve huren tegen te gaan. Deze noodknop is tijdelijk van aard en alleen van toepassing voor gemeenten met schaarste in het middenhuursegment. Partijen die met een langetermijnperspectief investeren, moeten daarbij voldoende verdienmogelijkheden houden om middenhuur te blijven bouwen.

Een mogelijke optie zou kunnen zijn dat gemeenten lokaal de aanvangshuurprijs in de vrije sector kunnen maximeren op basis van een percentage van de WOZ-waarde. Maar ook met het stellen van wettelijke kaders blijft deze mogelijkheid van een noodknop voor middenhuur een ingrijpende maatregel, schrijft de minister die verder aangeeft de effecten hiervan verder te onderzoeken.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) stelde eerder deze week dat de vrijehuursector de afgelopen decennia te veel een "ondergeschoven kindje" is geweest in het Nederlandse woningmarktbeleid.

Om de druk van zowel de sociale huursector als vanuit de koopsector op te kunnen vangen, is een omvangrijke vrijehuursector van groot belang, zei Knot tijdens zijn speech op de bijeenkomst van Capital Value in het Spoorwegmuseum Utrecht.

Knot beschouwt een sterke omvangrijke vrijehuursector als het ‘drukventiel’ van de Nederlandse woningmarkt. Huurders in de sociale sector die meer zijn gaan verdienen, kunnen dan in de vrije sector doorstromen. Dat geldt ook voor koopstarters die nog niet voldoende geld hebben om een koopwoning te kunnen kopen, maar wel alvast terecht kunnen in de vrijehuursector.



Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info