PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

28-06-2023

Belegger verkoopt 6900 huurhuizen: 'Niet per se goed nieuws voor starter'

De Canadese vastgoedbelegger European Residential Reit (Eres) gaat 6900 Nederlandse woningen verkopen. Dat lijkt goed nieuws voor starters op de woningmarkt, maar zo simpel is het niet, zegt hoogleraar Vastgoed Analyse Marc Francke. Volgens hem zijn beleggers nodig voor een gezonde woningmarkt.

Het kabinet is afgelopen periode hard bezig geweest met nieuwe regels voor de woningmarkt. Belangrijkste doel: huurders beter beschermen tegen de hoge prijzen in de vrije sector. Dat betekent onder meer dat vanaf volgend jaar een nieuw puntensysteem ingaat, waardoor meer woningen in het middensegment vallen – en niet in de duurdere vrije sector.

Investeren niet makkelijker
Ook wordt het beleggers minder aantrekkelijk gemaakt om (grootschalig) panden op te kopen voor de verhuur. Zo verhoogde het kabinet de afgelopen jaren de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers in meerdere stappen van 2 procent naar 10,4 procent van de koopsom. Dit alles met het idee dat 'gewone mensen' dan makkelijker aan een woning kunnen komen.

Dat vastgoedbelegger Eres zijn Nederlandse portefeuille verkoopt lijkt dan ook goed nieuws voor de startende woningzoeker. Maar zo simpel is het niet.

"Ik denk dat een vrije huursector nodig is voor een goed functionerende woningmarkt", zegt Marc Francke, hoogleraar Vastgoed Analyse aan de UvA. "Sowieso is maar een klein deel van de Nederlandse woningen in handen van beleggers, nog niet eens 10 procent, maar de overheid richt daar wel veel pijlen op. Investeren wordt niet makkelijker gemaakt."
Francke is niet verbaasd door het vertrek van Eres, dat vastgoed bezit van Limburg tot Drenthe. "Ze zeggen het niet letterlijk, maar ik denk dat de komst van de middenhuurregeling ook een rol speelt."

Dat betekent voor de Canadezen dat voor een kwart van hun portefeuille een maximale huurprijs gaat gelden, zodat de woningen voortaan in het middensegment vallen. "Door mij en anderen is al gezegd: deze regeling kan betekenen dat beleggers vertrekken."

Wie biedt?
Dan natuurlijk de vraag: wie wil en kan deze megaportefeuille kopen? "Het moet in ieder geval een partij zijn met een grote zak geld", zegt Francke.

Het vastgoed werd in het eerste kwartaal getaxeerd op maar liefst 1,7 miljard euro. Daarbij, de rente is momenteel hoog en dat maakt lenen een stuk minder aantrekkelijk. Een koper moet daarom flink wat eigen geld hebben. "En dan is het vervolgens nog afwachten wat een eventuele koper met het bezit gaat doen."
Het kan zijn dat wordt besloten sommige huurwoningen te verkopen aan eigenaar-bewoners, om er zo meer aan te kunnen verdienen dan deze te blijven verhuren. “Daar profiteren dan vooral koopstarters van", zegt Francke. Kortom: "Een effect van de middenhuurregeling kan zijn, en dat zien we hier, dat beleggers woningen gaan verkopen. Hierdoor neemt de voorraad middenhuurwoningen juist helemaal niet toe, zoals de bedoeling is."

Corporaties?
Is het dan een idee dat woningcorporaties de boel opkopen? Dat is niet zo simpel, want de corporaties zijn gebonden aan hun eigen gebied. Een corporatie in Amsterdam kan niet zomaar woningen kopen in de rest van Nederland. "Dus iedere corporatie zou voor zichzelf moeten kijken welke woningen geschikt zijn. Niet alleen qua regio, maar ook qua type woning", zegt een woordvoerder van Aedes, de vereniging voor woningcorporaties.

Bovendien wil Eres de woningen graag als één pakket verkopen en niet allemaal los aan verschillende kopers. "Dat maakt het een ingewikkeld verhaal, maar het heeft wel onze aandacht", aldus Aedes. Het Canadese Eres zegt overigens te willen verkopen om meer in het thuisland te kunnen investeren.



Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info