PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

27-05-2015

Rijke jongere kiest vaker voor monumentale stad

Jonge, hoog opgeleide inwoners met een goed inkomen kiezen steeds vaker voor een monumentale stad om te wonen. Steden zonder een historische kern hebben het nakijken, zo blijkt uit de woensdag verschenen Atlas voor Gemeenten.

Dat meldt Vereniging Eigen Huis. Onderzoekers van de Atlas vergelijken jaarlijks de vijftig grootste gemeenten aan de hand van een speciaal thema. Dit jaar werd het stedelijk erfgoed langs de meetlat gelegd. Steden met een monumentaal karakter groeien harder en vergrijzen minder dan steden zonder een aansprekend, historisch centrum.

Portemonnee
Goedkoop is de keuze voor een historische stad niet: wie in karakteristieke steden zoals Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft of Maastricht wil wonen, moet daarvoor wel de portemonnee trekken. De afgelopen jaren daalden de huizenprijzen in vrijwel geheel Nederland, maar in dergelijke plaatsen stegen ze juist.

Historisch
Vooral universiteitssteden met een historisch karakter profiteren van de trend. Deze steden zijn met name populair onder hoogopgeleide kopers die na hun studie in hun universiteitsstad blijven hangen. Toch doet niet iedere universiteitsstad het goed. Terwijl geliefde steden als Utrecht en Amsterdam veel gewezen studenten vasthouden, verlaten de meesten van hen Enschede vrijwel meteen nadat de bul is behaald.

Ook zitten niet alle historische steden in de lift. Gouda, Deventer en Dordrecht bijvoorbeeld, zijn geen universiteitssteden en hebben een relatief arme bevolking.



Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info